trap.cz born

Trap.cz jsem dnes založil v tichosti, ale s velkou ambicí, aby se na českém hudebním písečku více prosazovala hudba, kterou já osobně považuju v moderní edm scéně za nejvíce svobodnou a nejméně svázanou žánrovými pravidly.

Zpočátku budu pro Vás psát nejspíš hlavně já, ale postupně hodlám do psaní a poslouchání hudby a psaní recenzí zainteresovat více mých kolegů a kamarádů. Mám to štěstí, že mám kolem sebe v mém civilním životě lidi, kteří nejenže hudbu mají rádi a rozumí ji, ale navíc jsou to i „hlavy otevřené“, takže až jim trochu objasním krásy a taje trapu, určitě je to nadchne tak jako mě a začnou to zde tvořit se mnou 🙂

Trap má mnoho podob a z hudebního (producentského) pohledu jde o jeden z nejtěžších žánrů, který si producent může zvolit. A protože jsem hlavně producent, tak možná právě proto mě baví ho objevovat. 🙂 Je to žánr, který má obrovský rozptyl a obrovský kreativní potenciál. Na jedné straně zde najdete větve, které akcentují rap / text a frázované slovo a na druhé straně tu uslyšíte čistě zábavnou instrumentální elektronickou hudbu, která se nepodobá ničemu, co jste doposud v edm slyšeli.

Leckdy si trapová skladba dokonce nezadá s harmonickou pestrostí jazzových skladeb. Na rozdíl od jazzu, který se už roky nijak zvlášť nevyvíjí, je ale tento typ trapu modernímu publiku daleko více přístupný. Poslechněte si třeba trapové kompozice od Ankiho (Anki, GB, určitě tu o něm napíšeme). To je čirá radost.. Trap se také často krásně pojí s živými nástroji (viz Juelz, San Holo atd.)

Pro všechny větve a odvětví trapu (přinejmenším toho, který vzniká poslední roky) platí, že to je zábavná (=tedy nikoliv nudná) elektronická hudba, kterou si určitě více užijete v autě a ve sluchátkách než v jednu ránu na tanečním parketu (i když tam to taky jde skvěle, jen to musíte mít dobře zmixováno a podáno 🙂

Ambice značky „Trap.cz“ zde teď popisovat nebudu. To ukáže až čas, jestli jich dosahujeme nebo ne. Vynasnažíme se, aby web byl přehledný. Orientovat byste se tady měli zejména podle štítků (tagů) a rubrik (categories).

Bavte se. Užívejte. Naslouchejte. Tvořte.

Luteris